Havalandırmada Sesin Önemi
1. Gürültünün Zararları
Gürültü, çevre kirliliği unsurları arasında yer alan ve insan sağlığını olumsuz etkileyen bir unsurdur. Gürültüye uzun süre maruz kalındığında; kısa vadede yorgunluk ve baş ağrısı, uzun vadede işitme kaybı, kalp ritminde değişme, damarlarda daralma, kaslarda çekilme gibi sorunlar baş gösterebilir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), gün içerisinde 85 desibelden (dB) daha az gürültüde çalışılması gerektiğini vurguluyor. Bu sebeptendir ki 85 desibelin üzerinde bir ortamda, 8 saatten fazla çalışmanın işitme kaybına yol açtığı görülüyor. Ses Nedir?2. Havalandırmada Sesin Önemi
Sürekli maruz kaldığımız seslerden birisi de havalandırma cihazlarının çıkarttığı seslerdir. Ortamın hava dengesini korumak için geliştirdiğimiz yöntemler, ses kirliliği olarak bize geri dönebilir. Peki bu sorunu nasıl çözmeliyiz?
A. Havalandırma ekipmanları tercih ederken desibeline (dB) dikkat edip, mümkün mertebe en düşük desibelli ekipman tercih edilmelidir.
- Soler Palau : Ecoair Design, Silentub Silent Design, Silent , TD Silent ve Vortice : Punto ve Quiet Serileri-
B. Tercih edilen ekipmanların montajları mutlaka özenli yapılmalıdır. Gevşek vida, boşta kalan sabitleme ayağı gibi detaylar zaman içerisinde titreşim sorunu yaratır. Zaman içerisinde titreşim sorunu, balans sorununa dönüşür. Cihaz balans yaptıkça daha yüksek ses çıkarır ve hem cihazınız hem de ortamda bulunan insanlar olumsuz yönde etkilenirler.Ses Seviyesi Tablosu :
0 dB - İşitme alt sınırı
10 dB - Yaprak hışırtısı
20-30 dB - Kütüphane, hafif fısıltı
40 dB - Oturma Odası
50 dB - Çamaşır Makinası
60 dB - Normal Tonda Konuşma
70 dB - Elektrikli Süpürge Sesi
80 dB - Çalar Saat Sesi
90 dB - Çim Biçme Makinası Sesi
100 dB - Çöp Kamyonu Sesi
110 dB - Korna Sesi
115 dB - Acil Araç Siren Sesi
120 dB - Gök Gürültüsü Sesi
150 dB - Jet Uçağının Kalkışı
175 dB - Havan Topu